You are not logged in.

Announcement

[2017.09.08] DeployStudio build v1.7.8 (checksum, release note).
[2016.08.26] DeployStudio build v1.6.19 (release note).
[2013.02.23] DeployStudio last universal build v1.5.17 (release note).

#1 2013-07-31 14:44:53

jelockwood
Member
Registered: 2009-11-11

WTF - Keyboard mapping error in DeployStudio 1.6.2 (130722) runtime?

I was previously using DeployStudio 1.5.17 with this I was able to NetBoot a MacBook Pro 15" Retina Display using the 1.5.17 DeployStudio runtime image. I was then able to run a workflow to restore an image. I was also able to boot and run the 'Create a master from a volume' workflow with no problems and this included typing a new name for the new image.

The DeployStudio server is running on a Mac mini running Mountain Lion 10.8.4 and the latest Server.app.

I yesterday upgraded the DeployStudio Server to 1.6.2 (130722). I then built a new DeployStudio NetBoot image (for the runtime) which used the 10.8.4 RecoveryHD partition from the Mac mini server. I then was able to still successfully boot the MacBook Retina and restore an image.

HOWEVER

Now when I run the 'Create a master from a volume' workflow, when I type a new name what I type and what appears are totally different, it seems the keyboard mapping is totally screwed up. My server - the Mac mini, my MacBook Pro Retina, all my machines have UK physical keyboards and have this set in their software.

The errors are not consistent with US vs UK errors often seen with badly written American software (ouch!), it is more like the num-lock is stuck on but as you can see below only a partial like a numlock issue, it is basically totally messed up.

Typed this ----------------- Got this
q                                a
w                                z
a                                q
;                                m
'                                 u
#                               (right cursor)
z                               w
m                              (right cursor)
,                                (right cursor)
.                                (right cursor)
/                                (right cursor)
1                               (right cursor)
2                               e
3                               (right cursor)
4                               (right cursor)
5                               (right cursor)
6                               (right cursor)
7                               e
8                               (right cursor)
9                               c
0                               a
-                                (right cursor)
=                               c

If a key is not listed above then you can assume it works as normal, e.g. typing s produces an s. I tried a couple of other workflows and where I could type something it had the same key mapping errors as above.

Anyone else seen this? Can we have a fix asap please?

I am suspect this is down the new far more inconvenient use of the RecoveryHD partition rather than the previous use of the running operating system.

Offline

#2 2013-08-19 11:19:06

matt_f606
Member
Registered: 2013-08-19

Re: WTF - Keyboard mapping error in DeployStudio 1.6.2 (130722) runtime?

Hi, I also have found this issue. It seems that the combo update or the app store update to 10.8.4 does not update the recovery partition.

Unless Deploy Studio has a way to sort out the keyboard issue the only way I have worked around it is to boot from a 10.8.4 installer and install it over the installed system. This seems to upgrade the recovery partition.

Offline

#3 2013-08-19 15:12:44

admin
Administrator
Registered: 2007-03-29
Website

Re: WTF - Keyboard mapping error in DeployStudio 1.6.2 (130722) runtime?

We only need the recovery partition to extract the OpenCL/GL frameworks and some utilities.
If you face keyboard mapping issues, create your NetBoot set from another user account after selecting manually the language and keyboard in the system prefs.

Offline

#4 2013-09-26 03:44:53

electricart
Member
Registered: 2013-09-26

Re: WTF - Keyboard mapping error in DeployStudio 1.6.2 (130722) runtime?

Hi there,

We're experiencing the same issue unfortunately.

"If you face keyboard mapping issues, create your NetBoot set from another user account after selecting manually the language and keyboard in the system prefs."

Do you mean to create a new user account on the machine running the DeployStudio assistant and manually selecting the language / keyboard in that account? We've already manually selected the correct language / keyboard in the existing account on the machine running DeployStudio assistant and still have this problem. Or do you mean that you need to manually select the language and keyboard settings on the source disk? We're using a clean install to an external drive (which has never been booted) as the source disk, rather than the Current Boot Volume. As such, there have been no language configurations on the external source disk. Would this cause this issue?

We're running;

DeployStudio 1.6.3 (130904)
OS X 10.8.5 (12F37)

Any help on this matter would be greatly appreciated!

Offline

#5 2013-09-27 11:20:56

admin
Administrator
Registered: 2007-03-29
Website

Re: WTF - Keyboard mapping error in DeployStudio 1.6.2 (130722) runtime?

Looks like a french keyboard mapping...

Offline

#6 2013-10-03 07:04:53

electricart
Member
Registered: 2013-09-26

Re: WTF - Keyboard mapping error in DeployStudio 1.6.2 (130722) runtime?

"Looks like a french keyboard mapping..."

Ok. Well we're using US keyboard mapping and Australian English. Why would we get a French keyboard mapping? Seems odd.

Offline

#7 2013-10-03 16:52:15

admin
Administrator
Registered: 2007-03-29
Website

Re: WTF - Keyboard mapping error in DeployStudio 1.6.2 (130722) runtime?

Will be fixed in 1.6.4.

Offline

#8 2013-10-15 06:42:02

electricart
Member
Registered: 2013-09-26

Re: WTF - Keyboard mapping error in DeployStudio 1.6.2 (130722) runtime?

> admin wrote:

> Will be fixed in 1.6.4.

That's great news. Thanks so much.

Offline

#9 2016-11-15 00:03:12

cliftoja
Member
Registered: 2015-08-12

Re: WTF - Keyboard mapping error in DeployStudio 1.6.2 (130722) runtime?

I am experiencing this exact same problem in 1.75.
Running MacOS 10.12.1

Logging in from another account I got the same problem.
Does anyone have a solution?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB